توصیه های لازم برای معتادان به مواد
مخدرهنگام ترخیص از بیمارستان
تهیه و تنظیم:حلیمه شیخلو کارشناس ارشد روان پرستاری
مواد مخدر علاوه برایجاد وابستگی شدید وابستگی روانی نیز ایجاد می نماید در درمان اعتیاد ابتدا وابستگی فرد بیمار نسبت به مواد مخدر در مدت کوتاهی توسط داروهای لازم از بین می رود ولی وابستگی روحی روانی آن تا مدتها باقی خواهد ماند لذا هوشیاری بیمار و خانواده وی با رعایت نکاتی چند میتواند به تدریج از وابستگی روانی بیمار کاسته و نهایتا" فرد معتاد به زندگی عادی خویش بازگردد.اولین توجه به افرادی که در مراکز خود معرف یا بیمارستانها جهت ترک اعتیاد تحت درمان قرار می گیرداین است که به هیچ عنوان با قطع وابستگی جسمی ، خود را درمان یافته تلقی نکنند و درمان را رها ننمایند بلکه ارتباط خود را با این مراکز درمانی ادامه و در جلسات گروه درمانی بطور مستمر و مداوم شرکت نمایند .
بیماری اعتیاد بسیار پیچیده بوده و دلایل روحی روانی و جسمی متفاوتی در ایجاد آن دخالت دارند لذا باید جستجو در زندگی گذشته خود و مشورت با روانشناس مرکز عوامل ایجاد کننده بیماری اعتیاد را شناخته و آنان را از بین برد و حل نمود چون مادامیکه دلایل اصلی اعتیاد وجود داشته باشند مشکل اعتیاد همچنان باقی خواهد ماند . عوامل محیطی از عمده ترین مسائلی است که در هنگام ترک اعتیاد باعث روی آوردن مجدد معتادان به مصرف مواد مخدر می گردد بدین لحاظجهت رفع آن به نکات زیر با ید توجه داشت . 1 – باید بدانیم که فرد معتاد ممکن است قبل از اعتیاد برای مدتها بطور نامنظم مواد مصرف می نموده و احساس وابستگی نیز نداشته است اما بعد از ترک اعتیاد تنها مصرف یکبار مواد مخدر فرد را به اعتیاد اولیه می کشاند بنابراین بعد از درمان ختی از مصرف یک بار هم جدا" خودداری کنید .
2 – تغییر محیط عامل بسیار مهمی در کاهش کشش های روانی میباشد لذا حتما" در محیط خود تغییراتی ایجاد نمائید . مثلا" دکوراسیون اطاقی را که قبلا" در آن مواد مصرف می نمودید تغییر دهید و یا اینکه اطاقتان را عوض نمایند و یا حتی در صورت امکان محیط سکونت خود را تغییر دهید و به محله دیگری نقل مکان کنید.
3 – وسایلی را که توسط آنها مواد مصرف می نمودید حتما" معدوم نمایید و یا حتی الامکان در مقابل دید شما قرار نداشته باشد.
4 – هیچگاه در جمع دوستانی که قبلا" مواد مصرف می نمودید شرکت نکنید .
5 – سعی کنید با افرادی که از آنان مواد خریداری می نمودید برخورد نکنید و اگر برخوردتان اجتناب ناپذیر است حتی الامکان این برخوردها را به حداقل برسانیدٍٍٍٍٍٍٍٍٍٍٍ
6 – در مهمانیهایی که ممکن است مواد مخدر مصرف شوذ شرکت نکنید اگر هم نیاز بود که شرکت نمائید سعی کنید قبل از اینکه مصرف مواد شروع شود آنجا را ترک کنید .
7– از محیط های آلوده که قبلا" از آنجا مواد تهیه و یا احیانا" مصرف می نمودید دوری نموده و عبور نکنید.
8- جهت تسکین درد هرگز از مواد استفاده نکنید.
9 – در صورت بروز علائم آزار دهنده جسمی حتما" به پزشک مرکز مراجعه کنید و از مصرف خود سرانه داروها جدا" خودداری کنید.
10 – ارتباط صمیمانه ای با همسر خود داشته باشید مشکلات بیرون از منزل را حتما" با همسرتان مطرح کنید و برای آنها مشترکا" راه حل منطقی بجوئید .
11 – داشتن اعتماد به نفس مبنی بر اینکه به خودتان اطمینان دارید که دیگر موا مصرف نمی کنید بسیار خوب است ولی هرگز اراده خودتان را در معرض امتحان قرار ندهید زیرا احتمال اینکه وسوسه شده و دوباره مصرف کنید وجود دارد.
12 – به آینده و زندگی مناسبی که باید برای خود و همسر و فرزندانتان بسازید بیندیشید و به سلامت و شادابی خود فکر کنید .
13 – از ورزش کردن همراه خانواده به طبیعت رفتن و تفریح کردن هرگز غافل نشوید و از کوچکترین فرصتها برای این منظور استفاده کنید .
14 – از عبادت و انجام فرایض دینی غافل نباشید چون به سوی خدا رفتن و ایمان و اعتقاد قوی به الطاف خداوند متعال داشتن بهترین یاری کننده انسان در راه رسیدن به اهداف والای انسانی است .